Neden Telegram? Telegramı Farklı Kılan Tüm Özellikler

Whatsapp’ın gizlilik sözleşmesini değiştirmesinden sonra insanlar Telegram ve Signal gibi diğer sohbet uygulamalarını denemeye başladı. Bu seçeneklerden ülkemizde en popüleri ise Telegram oldu. Bu yazımda Telegram ve özelliklerini uzun zamandır aktif olarak kullanan biri olarak ilk defa Telegram kullanacak veya Telegram kullanıp özelliklerinden bihaber olan insanlar için Telegram’ın özelliklerini anlatacağım.

Telegram sık sık yeni güncellemeler ve özellikler yayınlar. Ben de yeni özellikler geldikçe bu yazıyı güncelleyeceğim.

1. Kanal

Telegram’da grup haricinde kanal oluşturmak gibi bir seçenek vardır. Kanal sadece yetki verilen kişilerin paylaşım yapabildiği bir sohbet türüdür. Tüm mesajlar kanalın ismi ile gözükür. Eğer kanal ayarlarından Mesajları İmzala seçeneği aktif edilirse kanal ismiyle beraber imza olarak gönderen yetkilinin de ismi gözükecektir. Kanal aboneleri, diğer kanal abonelerini göremez. Aboneleri yalnızca yöneticiler görebilir. Ayrıca kanallarda isterseniz abonelerin paylaşımlara yorum yapabilmesine izin verebilirsiniz. Böylece kanalınız daha interaktif olacaktır. Kanallar genellikle haber ve duyuru gibi gönderiler için kullanılır. İnternette araştırarak takip etmek isteyebileceğiniz kanalları bulabilirsiniz.

2. Bot

Kullanıcıların yazdığı oyun oynama, alarm kurma, sosyal medya uygulamalarındaki fotoğrafları indirme, çıkartma yapma gibi işlevleri olanından döviz takibi yapanına kadar birçok bot bulunur. Botlar normal kullanıcı gibi gözükür ama isimlerinin altlarında bot etiketi vardır. Siz de yazılım bilginiz varsa BotFather kullanarak bot yapabilirsiniz.

Birçok bot direkt olarak başka bir sohbette de kullanılabilir. Örneğin herhangi bir grupta Tenor Gif botunu kullanmak istediniz, sohbete “@gif Smile” yazarak botu kullanabilirsiniz. İnternette araştırarak kullanmak isteyebileceğiniz botları bulabilirsiniz. Aşağıda sizlerle birkaç bot paylaştım:

@gamee: Arkadaşlarınızla veya tek başınıza eğlenceli mini oyunlar oynamanızı sağlar.

@getmediabot: Instagram, Twitter vb. sosyal medyalarda fotoğrafları, videoları hatta hikayeleri link ile kolayca indirmenizi sağlar.

@Stickers: Telegram’da kendi çıkartma paketinizi yapmanızı ve düzenlemenizi sağlar.

3. Klasör

Maksimum grup kullanıcı sayısı çok fazla olduğundan ve kanal oluşturulabildiğinden dolayı Telegram’da çok fazla sohbet vardır. Zamanla bu sohbet sayısı kontrol altına alınamayacak düzeye gelir. Klasörler sohbetleri düzenlemek için kullanılır. Ayarlar sekmesinden Sohbet Klasörleri sayfasına girip Haberler, Kişiler, Okul gibi klasörler oluşturup düzenleyebilirsiniz. Oluşturduğunuz klasörler arasında kolayca geçiş yapabilirsiniz. Klasörlere eklediğiniz sohbetlerin tüm sohbetler kısmında da gözükmesini istemiyorsanız sohbeti arşivleyebilirsiniz, böylece sohbet sadece seçtiğiniz klasörde gözükür.

4. Kullanıcı Adı

Telefon numarası dışında bir de kullanıcı adı bulunur. Kullanıcı adı zorunlu değildir ancak kullanıcı adı kullanarak insanlara numaranızı vermeden Telegram’da sizinle iletişim kurmalarını sağlayabilirsiniz. Örneğin benim kullanıcı adım YusufDanis ve insanlar sosyal medya uygulamalarındakine benzer bir şekilde t.me/YusufDanis linki üzerinden veya uygulama içinde arama kısmına @YusufDanis yazarak benimle iletişim kurabilirler.

5. Gizli Sohbet

Birisinin profiline girerek o kişiyle gizli sohbet başlatabilirsiniz. Gizli sohbetler uçtan uca şifrelenir, Telegram sunucularında iz bırakmaz ve iletmeye izin vermez. Ayrıca gönderdiğiniz mesajlar görüldükten sonra belirlediğiniz süre sonra silinecektir. Bu süre 1 saniye ile 1 hafta arasında değiştirilebilir. Gizli sohbetlerde ekran görüntüsü alındığında sohbette bildirim gözükecektir.

6. Telegram Cloud Depolama

Gizli sohbetler dışında tüm sohbetleriniz Telegram sunucularında depolanır. Bu sayede siz yalnızca gördüğünüz mesaj ve medyaları telefonunuza indirmiş olursunuz. Örneğin bir gruba girdiniz ve mesajlara baktıktan sonra telegram önbelleğinizi temizlediniz. Aylar boyunca bu grubun içine girmeseniz bile sohbet önbelleğinizde yer kaplamayacak fakat Telegram sunucularında bulunduğu için girdiğiniz zaman görebileceksiniz. Bu özellik ile birlikte hiçbir zaman Telegram yüzünden depolama alanı sıkıntısı çekmeyecek ve sohbetlerinizi temizlemek zorunda kalmayacaksınız. Depolama alanınız dolduğunda önbelleğinizi temizlemeniz yeterli olacaktır. Ayrıca ayarlardan otomatik olarak kaç günde bir veya hangi boyuta ulaştığında önbelleğin temizleneceğini belirleyebilirsiniz.

7. Çıkartma

Telegram’da çıkartma oluşturmak ve paket olarak insanlarla paylaşmak oldukça kolaydır. Stickers botunu kullanarak çıkartma oluşturabilir ve düzenleyebilirsiniz. Başka çıkartmalara ulaşmanın ise birkaç yolu vardır. İlk olarak internetten araştırıp bulduğunuz veya bir şekilde elde ettiğiniz çıkartma linkine (Örneğin: t.me/addstickers/ShaunTheSheep) tıklayarak paketi kaydedebilirsiniz. Ayrıca uygulamada Ayarlar sekmesinden Çıkartmalar sayfasına girerek popüler çıkartmalara ulaşabilirsiniz. Diğer bir yol ise bulunduğunuz sohbetlerde gördüğünüz çıkartmalara tıklayarak çıkartmanın bulunduğu tüm paketi kaydetmektir. Tabii isterseniz sadece o çıkartmayı favorilere de ekleyebilirsiniz.

Eğer Ayarlar sekmesindeki Çıkartmalar sayfasında İfadeden Çıkartma Önerisi seçeneğini açtıysanız mesajlaşırken yalnızca bir emoji koyduğunuzda çıkartma yapımcılarının koydukları etikete göre çıkartmaları görebilirsiniz. Bu sayede çıkartmaları daha aktif ve daha hızlı kullanabilirsiniz. Aşağıda sizlerle birkaç çıkartma paketi paylaştım:

8. Hareketli Emoji

Bazı emojileri tek başlarına attığınızda büyük ve hareketli bir şekilde gönderilirler. Hatta bazı emojiler ses çıkartabilir veya özel efekt oluşturabilir. Ayrıca zar, dart, basketbol topu, futbol topu, slot makinesi emojileriyle eğlenceli vakit geçirebilirsiniz. Resimde şu anki hareketli emojilerin listesini görüyorsunuz. Hareketli emoji sayısı hızla artmaktadır. Hareketli emojileri ve yeni gelecek olanları Animated Emojis kanalından takip edebilirsiniz.

9. Sesli Sohbet

Sesli sohbet etmenizi sağlayan bu özellik sadece gruplarda kullanılabilir. Sesli sohbet, grup bilgisine girince seçeneklerden açılabilir. Bu özelliği sesli grup konuşması gibi düşünmeyin. Sesli sohbeti herkesin sesli mesaj gönderdiği bir sohbet olarak düşünebilirsiniz. Konuşmak istediğiniz zaman sesinizi açıp sohbet edebilir, konuşmak istemediğinizde kapatıp sadece dinleyebilirsiniz. Sesli sohbet gruplarda sürekli açık kalabilir yani isteyenler sohbete katılıp konuşmaya başlar. İsterseniz de sohbet bittiğinde sesli sohbeti kapatabilirsiniz. Sesli sohbet binlerce katılımcıyı barındırabilir. Ayrıca sesli sohbete girenlerin otomatik susturma özelliğini açarak sesli sohbeti canlı, soru-cevap yapabileceğiniz bir podcast yapmak için de kullanabilirsiniz.

10. Birden Fazla Sabitlenmiş Mesaj

Birden fazla mesajı aynı anda sabitleyebilir ve aynı anda hepsini görebilirsiniz.

11. Gelişmiş Canlı Konum

İsterseniz canlı konum paylaşan kişi size belli bir yakınlığa ulaştığında bildirim alabilirsiniz. Örneğin geliyorum, 15 dakikaya ordayım gibi gereksiz mesajlar yerine canlı konum paylaşarak yaklaştığınızda bildirim almalarını sağlayabilirsiniz.

12. Grup ve Kanal İstatistikleri

Grup veya kanalınızın detaylı istatistiklerini görebilirsiniz. Oldukça fazla detay veren bu İstatistikler sayesinde etkileşiminiz ne zaman artıp azalıyor, üyelerin kaçı bildirimleri sessize almış, hangi saatlerde insanlar daha aktif, üyeler hangi dili kullanıyorlar gibi birçok bilgiye ulaşıp kanaldaki veya gruptaki paylaşımlarınızı bunlar doğrultusunda yapabilirsiniz.

13. Anonim Grup Yöneticiliği

İstediğiniz grup yöneticilerini anonim yapabilirsiniz. Anonim grup yöneticileri grupta bulunmuyor gibi gözükür ve mesajları kanal mesajlarında olduğu gibi grup ismi ile gönderilir.

14. Hareketli ve Birden Fazla Profil Resmi

Birden fazla profil resmi ve profil resmi olarak gif gibi kullanmak için video yükleyebilirsiniz.

15. Birden Fazla Hesap

Birden fazla hesabı aynı telefonda kullanabilirsiniz. Hesap sayısı 3 ile sınırlıdır.

16. Maksimum Dosya Büyüklüğü

Telegram’da gönderilen bir dosya maksimum 2 GB olabilir.

17. Medya Düzenleme

Fotoğraf ve video atarken çıkartma ve maske ekleyebilirsiniz. Ayrıca fotoğraf gönderirken yüzün daha pürüzsüz gözükmesi için yumuşak ten ayarı yapabilirsiniz.

18. Anket veya Test Oluşturma

Grup ve kanallarda anket oluşturabilirsiniz. Bu anket isterseniz anonim bir anket olabilir. Ayrıca anketin Test Modu’nu açarak doğru bir cevap belirleyebilirsiniz.

Eğer ki birden fazla soru içeren bir test yapmak istiyorsanız Quiz Bot kullanabilirsiniz. Bu bot ile çok sorulu bir test oluşturabilir ve kim kaç doğru kaç yanlış yapmış, kaç saniyede yapmış gibi bilgileri alabilirsiniz.

19. Yakındaki Kişileri Bulma

Yakındaki kişileri bul özelliğini kullanarak sizin gibi özelliği kullanan yakınınızdaki diğer kişileri ve grupları görebilirsiniz.

20. Otomatik Hesap Silme

1-12 ay arasında seçtiğiniz süre boyunca hiç çevrimiçi olmazsanız Telegram hesabınız otomatik silinecektir.

21. Telefon Numarası vb. Gizliliği

Gizlilik ayarlarınızdan telefon numaranız gibi bilgilerin kimler tarafından görülebileceğini ayarlayabilirsiniz.

22. Görünüm Ayarları

Görünüm ayarlarınızdan Telegram ana temanızı istediğiniz renkte yapabilirsiniz. Ayrıca bu ayarlarda uygulama simgenizi ve mesaj balonu köşelerini bile düzenleyebilirsiniz.

23. Zamanlanmış Mesaj

Mesaj gönderirken gönderme tuşuna basılı tuttuktan sonra Mesajı Zamanla seçeneğine basarsanız ayarlandığı zamanda otomatik gönderilecek bir mesaj oluşturabilirsiniz. Ayrıca eğer mesajı bir kişiye gönderiyorsanız o kişi çevrimiçi olduğunda otomatik gönderilmesini de sağlayabilirsiniz.

24. Sessiz Mesaj

Mesaj gönderirken gönderme tuşuna basılı tuttuktan sonra Ses Olmadan Gönder seçeneğine basarsanız mesaj alıcılara bir bildirim gitmeyecek şekilde gönderilir.

25. Mesaj Düzenleme

Gönderdiğiniz mesajları daha sonra düzenleyebilirsiniz. Düzenlenen mesajlar “düzenlendi” olarak belirtilir.

26. Mesaj Silme

Gönderilen mesajları tamamen silebilirsiniz. Bunun için bir süre kısıtlaması yoktur, aylar önceki bir mesajı bile silebilirsiniz. Silinen mesajlar sohbet ekranında gösterilmez. Ayrıca grup yöneticileri, üyelerin mesajlarını silebilir.

27. Kayıtlı Mesajlar

Sohbetlerden veya ayarlardan ulaşabildiğiniz Kayıtlı Mesajlar normal sohbet gibi gözükür. Bu sohbeti unutmamak istediğiniz mesajları Kayıtlı Mesajlar’a ileterek kullanabilirsiniz.

28. Hızlı Video Gönderme

Sesli mesaj tuşuna bir kez bastığınızda gelecek kayıt butonuna basılı tutarak hızlı bir şekilde dairesel yapıda kısa videolar atabilirsiniz.

29. Genel Grup ve Kanal Türü

Grup ve kanalların gizlilik türünü değiştirebilirsiniz. Türü Genel yaparak t.me/YusufDanis gibi istediğiniz bir bağlantı kullanabilirsiniz.

30. Yeni Üyeler için Sohbet Geçmişi

Grup ayarlarından yeni üyelerin sohbet geçmişini görüp göremeyeceklerini ayarlayabilirsiniz.

31. Yavaş Mod

Gruplarda Yavaş Mod açarak spam yapılmasını engelleyebilirsiniz.

32. Arşivlenmiş Sohbetler

Arşivlediğiniz grup ve kanal sohbetleri yeni mesaj geldiğinde arşivden çıkmazlar. Sadece bir mesajda etiketlenirseniz veya sizin mesajınız yanıtlanırsa arşivden çıkacaklardır.

33. Grup Çıkartma Paketi

Grup üyelerinin bu grupta mesajlaşırken kullanabileceği bir Grup Çıkartma Paketi ekleyebilirsiniz. Paket sanki tüm üyeler bu paketi kullanıyormuş gibi diğer çıkartmalarla birlikte gösterilecektir. Bu özelliği kullanabilmek için grubun belirli bir kişi sayısını geçmesi gerekir.

34. Grup Eylemleri

Grup yöneticileri grup ayarlarından son 48 saatte yapılan mesaj silme, mesaj sabitleme, üye girişi ve çıkışı gibi eylemlerini tümünü görebilir.

35. Tartışma Grubu

Kanal yöneticileri, üyeler paylaşımlar hakkında tartışabilmesi veya konu dışı sohbet edebilmesi için tartışma grubu oluşturabilir. Kanalda yapılan paylaşımlar otomatik olarak tartışma grubunda gözükür.

36. Detaylı Son Görülme Ayarı

Son görülme tercihleri sayfasında ayrıcalıklar kısmı ile daha detaylı bir şekilde ayarlayabilirsiniz. Son görülme tercihiniz ne olursa olsun Asla Paylaşma grubuna eklediğiniz kullanıcılar son görülmenizi asla göremeyecek, Her Zaman Paylaş grubuna eklediğiniz kullanıcılar ise daima görebilecektir.

Telegram’da son görülmeniz kapalı olduğu takdirde son görülmeniz şu şekilde gözükecektir:
Son görülme yakınlarda (1 saniye – 3 gün arası)
Son görülme bir hafta içinde (3-7 gün arası)
Son görülme bir ay içinde (7-30 gün arası)
Son görülme uzun zaman önce (+30 gün)

37. Telegram Web ve Desktop

Bir tarayıcı üzerinden veya bir bilgisayar üzerinden Telegram hesabınıza giriş yaptığınızda kullanabilmek için telefon erişimine ihtiyaç duyulmaz. Bu özellik sayesinde telefonu servise verme vb. durumlarda olduğu gibi telefon erişiminiz olmasa bile Telegram deneyiminize devam edebilirsiniz.

Telegram Desktop, mobil uygulama özelliklerinin neredeyse hepsini taşır. Oldukçu kullanıcı dostu olan bu programı bilgisayar üzerinden görüntülü konuşmak için de kullanabilirsiniz.

38. Çevrimiçi Kişileri Görme

Kişiler sekmesinde sıralama seçeneğini son görülme zamanına göre olacak şekilde ayarlarsanız o an çevrimiçi olan ve yakın zamanda çevrimiçi olan kişilerinizi görebilirsiniz.

Yeni özellikler eklemeye devam eden Telegram’ın son eklediği özellik Sesli Sohbet’ti. Acaba bizi daha ne gibi özellikler bekliyor. Siz de yeni bir özellik önermek, önerilen özellikleri oylamak veya bir hata bildirmek istiyorsanız Telegram Bugs and Suggestions sayfasını kullanabilirsiniz. Aklınızda hala cevap alamadığınız sorular varsa Telegram Sık Sorulan Sorular sayfasını ziyaret edebilir, yeni gelen güncellemeleri Telegram Blog’u sayfasından takip edebilirsiniz.

Yeni Özellikler Eklendiğinde Haberdar Olun

Yeni Özellikleri Kaçırmayın

Arkadaşlarınla Paylaş:

“Neden Telegram? Telegramı Farklı Kılan Tüm Özellikler” üzerine 11 yorum

Yorum yapın